Mikä Mediakunta? - Mediakunta
45
page-template-default,page,page-id-45,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Mikä Mediakunta?

Journalistien ja viestinnän ammattilaisten asialla

Mediakunta on osuuskunta journalisteille ja viestinnän ammattilaisille. Hoidamme laskutuksen ja byrokratian puolestasi. Tunnemme media-alan asiat ja tarjoamme jäsenelle sekä Journalistiliiton että kollegoiden tuen. Olemme yhteisö.

 

Mediakunta laskuttaa asiakkaalta tehdyn työn ja pidättää työntekijän palkasta lakisääteiset työnantajavelvoitteet. Osuuskunta helpottaa jäsentensä asemaa siten, että heille itselleen ei tule yrittäjävelvollisuuksia.

 

Mediakunta ei tavoittele voittoa, vaan kaikki jäsenten maksamat maksut käytetään suoraan sen jäsenten hyväksi. Osuuskuntaan kuuluminen parantaa keikkatyön tekijän asemaa työmarkkinoilla. Voimme auttaa jäseniämme esimerkiksi riittävän palkkiotason määrittelyssä.

 

Mediakuntaan liityttäessä ja sen jäsenenä toimittaessa on oltava Suomen Journalistiliiton jäsen. Mediakunta perustettiin, koska Journalistiliitto haluaa auttaa keikkatyötä tekeviä jäseniään. Jokainen Journalistiliiton jäsen on tervetullut osuuskunnan jäseneksi; journalistit ja viestinnän ammattilaiset yhtä hyvin kuin kustannustoimittajat, graafikot, valokuvaajat ja kääntäjät. Palvelua voivat käyttää myös keikkatyötä sivutoimisesti tekevät, vakinaisessa työsuhteessa olevat jäsenet tai esimerkiksi opiskelija- tai eläkeläisjäsenet.

 

Mediakunta on voittoa tavoittelematon, journalismiin ja viestintään keskittyneiden keikkatyöläisten yhteisö.  Ideana on yhdessä tekeminen ja se, että freelanceriudesta voi olla ylpeä.

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko Mediakunta maksaa?

Mediakunnan liittymismaksu on 99 euroa. Lisäksi liittyvä henkilö suorittaa osuuspääomamaksun, joka on 1 euro. Liittymismaksulla halutaan sitouttaa jäsen mukaan toimintaan ja sitä ei palauteta.

 

Lisäksi Mediakunta perii jokaisesta laskutuksesta 10 % suuruisen palvelumaksun verovähennyskelpoisten kulujen vähentämisen jälkeen. Veloitamme palvelumaksun siis aina vasta palkanmaksun yhteydessä ja Mediakunnassa ei ole juoksevia kuukausikuluja. Mediakunta ei tavoittele voittoa, vaan kaikki jäsenten maksamat maksut käytetään suoraan sen jäsenten hyväksi. Mahdollinen palvelumaksujen ylijäämä palautetaan vuosittain jäsenille heidän tulonsa suhteessa.

 

Huomaathan, että et saa koko asiakkaalta laskutettavaa summaa itsellesi, koska siitä maksetaan myös työntekijän pidätykset, mahdollinen arvonlisävero ja lakisääteiset työnantajamaksut.

Onko työ työsuhteista?

Työtä tehdään työsuhteisena Mediakunnan lukuun. Verohallituksen palkkaa- vai työkorvausta ohjeen mukaan osuuskunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista. Työttömyyskassat ja TE-toimistot ratkaisevat asian itsenäisesti.

 

Työttömyysturva riippuu viranomaisten, työttömyyskassojen ja Kelan tulkintakäytännöistä. Jäsenen on itse selvitettävä työttömyysasemansa viranomaisilta.

Miten teen laskuun liittyvät verovähennykset?

Laskuun liittyvät tulonhankkimiskulut ilmoitetaan laskun lähetyksen yhteydessä. Kulut maksetaan kulukorvauksina työntekijälle. Isommat kalusto ja koneet vähennät freelancerin verolomakkeella 15.

 

Mediakunnan hallitus päättää työvälineiden hankinnasta. Mediakunta hyväksyy työvälinehankinnat etukäteen. Mikäli jäsen hankkii Mediakunnalle laitteistoa tai kalustoa, jäsen on velvollinen toimittamaan alkuperäiset kuitit Mediakunnalle sen määräämällä tavalla.

 

Hankkiessaan kalustoa jäsen tiedostaa sen, että kalusto on Mediakunnan omaisuutta. Konkurssi tai yrityssaneeneraustilanteessa ja osuuskunnan purkautuessa kalusto kuuluu yhtiön omaisuuteen, jolloin se on palautettava osuuskunnan haltuun. Kaluston hankinnasta ohjeistetaan tarkemmin jäsenille intranetissä.

Mitä hyötyä Mediakunnan jäsenyydestä on?

Mediakunta on aito työosuuskunta, joka tukee jäsentensä taloudenpitoa ja työllistymistä. Olemme voittoa tavoittelematon, journalismiin ja viestintään keskittyneiden freelancereiden yhteisö. Ideana on yhdessä tekeminen ja se, että freelanceriudesta voi olla ylpeä.

 

Mediakunta helpottaa monen freelancerin asemaa siten, että heille itselleen ei tule yrittäjävelvollisuuksia. Mediakunta työllistää jäsenet keikkojen ajaksi työsuhteeseen. Laskutamme asiakkaalle tehdyn työn ja pidätämme työntekijän palkasta lakisääteiset työnantajavelvoitteet. Hoidamme laskutuksen ja byrokratian puolestasi. Mediakunta ei tavoittele voittoa, vaan kaikki jäsenten maksamat maksut käytetään suoraan sen jäsenten hyväksi.

 

Osuuskunta on jäsentensä summa. Tarjoamme jäsenillemme verkostoitumismahdollisuuksia, edunvalvontaa ja koulutusta. Tunnemme media-alan asiat ja tarjoamme jäsenelle sekä Journalistiliiton että kollegoiden tuen.

 

Mediakuntaan liityttäessä ja sen jäsenenä toimittaessa on oltava Suomen Journalistiliiton jäsen. Osuuskuntaan kuuluminen parantaa keikkatyön tekijän asemaa työmarkkinoilla. Voimme auttaa jäseniämme esimerkiksi riittävän palkkiotason määrittelyssä.

Mitä palveluita Mediakunta tarjoaa?

Mediakunta on aito työosuuskunta, joka tukee jäsentensä taloudenpitoa ja työllistymistä. Olemme voittoa tavoittelematon, journalismiin ja viestintään keskittyneiden freelancereiden yhteisö. Ideana on yhdessä tekeminen ja se, että freelanceriudesta voi olla ylpeä.

 

Mediakunta helpottaa monen freelancerin asemaa siten, että heille itselleen ei tule yrittäjävelvollisuuksia. Mediakunta työllistää jäsenet keikkojen ajaksi työsuhteeseen. Osuuskunta tarjoaa koulutusta ja työllistää jäsenet keikkojen ajaksi työsuhteeseen. Osuuskunta helpottaa monen freelancerin asemaa siten, että heille itselleen ei tule yrittäjävelvollisuuksia. Hoidamme laskutuksen ja byrokratian puolestasi.

 

Tarjoamme jäsenillemme verkostoitumismahdollisuuksia, edunvalvontaa ja koulutusta. Tunnemme media-alan asiat ja tarjoamme jäsenelle sekä Journalistiliiton että kollegoiden tuen. Lue lisää palveluistamme.

Maksaako osuuskunnan jäsenyys? Kuinka paljon?

Mediakunnan liittymismaksu on 99 euroa. Lisäksi liittyvä henkilö suorittaa osuuspääomamaksun, joka on 1 euro. Liittymismaksulla halutaan sitouttaa jäsen mukaan toimintaan ja sitä ei palauteta.

 

Lisäksi Mediakunta perii jokaisesta laskutuksesta 10 % suuruisen palvelumaksun verovähennyskelpoisten kulujen vähentämisen jälkeen. Veloitamme palvelumaksun siis aina vasta palkanmaksun yhteydessä ja Mediakunnassa ei ole juoksevia kuukausikuluja. Palvelumaksu kattaa Mediakunnan palvelut. Mediakunta ei tavoittele voittoa, vaan kaikki jäsenten maksamat maksut käytetään suoraan sen jäsenten hyväksi. Mahdollinen palvelumaksujen ylijäämä palautetaan vuosittain jäsenille heidän tulonsa suhteessa.

 

Huomaathan, että et saa koko asiakkaalta laskutettavaa summaa itsellesi, koska siitä maksetaan myös työntekijän pidätykset, mahdollinen arvonlisävero ja lakisääteiset työnantajamaksut.

Syntyykö Mediakunnalle työskentelystä oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan, jos jään työttömäksi?

Mediakunnan kautta tehdään työsuhteista työtä. Mediakunnalle työskennellessäsi et ole yrittäjä. Mediakunta ei siltikään voi luvata kenellekään oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan. Oikeutta siihen arvioivat työttömyyskassa ja työ- ja elinkeinoministeriö. Jäsenen on itse selvitettävä työttömyysasemansa viranomaisilta. Työttömyysturva riippuu viranomaisten, työttömyyskassojen ja Kelan tulkintakäytännöistä.

Onko minun taloudellisesti järkevää kuulua osuuskuntaan?

Mediakunta on lisäpalvelu, jota tarjotaan Journalistiliiton jäsenille. Se on ensisijassa tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat keskittyä ydintoimintaansa eli journalismiin ja viestintään.

 

Taloudellisesti voi olla järkevämpää toimia toiminimiyrittäjänä, mikäli haluat ottaa selvää vähennyksistä sekä hoitaa viranomaisvelvoitteet.

 

Mikäli haluat keskittyä ydintoimintaan ja arvostat sitä, että työ on työsuhteista, taloudellisesti on järkevämpää toimia osuuskunnan kautta.

Välittääkö osuuskunta töitä?

Mediakunta markkinoi verkkosivuillaan jäsenen työpanosta ja pyrkii etsimään työtä Mediakunnan jäsenille. Osuuskunta välittää työtarjouksia jäsenilleen.

Voiko jäsenpalvelujärjestelmän kautta laskuttaa asiakkaista sähköisesti?

Kyllä. Verkko- tai sähköpostilaskun lähettäminen Mediakunnan jäsenpalvelujärjestelmän kautta on mahdollista.

 

Voit siis valita, lähteekö lasku asiakkaalle:

  1. Kirjeenä (Postin kautta)
  2. Sähköpostin liitteenä, vai
  3. Verkkolaskuna (Finvoice-välityspalvelun kautta).

 

Saat tunnukset sisäiseen jäsenpalveluumme sähköpostiisi välittömästi liittymisen jälkeen ja voit aloittaa laskutuspalvelujemme käytön heti. Liity jäseneksi jo tänään: liity.

Milloin toiminta alkaa?

Toiminta käynnistyi maanantaina 9.1.2017.

Tarjoaako Mediakunta työtiloja?

Mediakunta selvittää työtilojen tarjoamista.

Voinko kuulua Mediakuntaan jos en kuulu Journalistiliittoon?

Osuuskunnan jäseneksi hyväksytään ainoastaan Suomen Journalistiliiton jäseniä.

 

Jäsen on velvollinen ilmoittamaan Mediakunnalle, mikäli hän on eronnut Journalistiliiton jäsenyydestä. Mediakunta erottaa jäsenen osuuskunnasta jos jäsenyys Journalistiliitossa päättyy.

On olemassa muitakin osuuskuntia. Miksi kuuluisin juuri tähän?

Mediakunta on lisäpalvelu, jota tarjotaan Suomen  Journalistiliiton jäsenille. Se on ensisijassa tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat keskittyä ydintoimintaansa eli journalismiin ja viestintään.

 

Mediakunta on voittoa tavoittelematon, journalismiin ja viestintään keskittyneiden freelancereiden yhteisö. Ideana on yhdessä tekeminen ja se, että freelanceriudesta voi olla ylpeä. Tunnemme media-alan asiat ja tarjoamme jäsenelle sekä Journalistiliiton että kollegoiden tuen. Lue lisää palveluistamme täältä.

Saanko arvonlisäverohuojennuksen, entä yrittäjävähennyksen?

Arvonlisäverohuojennus ja yrittäjävähennys koskevat ainoastaan toiminimiyrittäjiä. Verohallinnon tulkinnan Mediakunnan kautta olet työsuhteessa palkansaajana, joten et saa näitä verovähennyksiä hyödyksesi.

Voinko saada starttirahaa?

Mediakunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista. Tällaiseen toimintaan ei voi saada starttirahaa.

Miten äitiys- tai sairauspäiväraha määräytyy?

Äitiys- ja sairauspäiväraha määräytyy saadun palkan mukaisesti, samalla tavalla kuin työsuhteisessa työssä. Lisätietoja Kansaneläkelaitoksen verkkosivuilta.

Mitkä ovat vastuuni Mediakunnan jäsenenä?

Jäsen sitoutuu antamaan Mediakunnalle toimintaan liittyvät tiedot rehellisesti ja viipymättä. Jäsenellä on tietojenantovelvollisuus Mediakunnalle kysyttäessä toimeksiantoon ja työsuhteeseen liittyvistä asioista.

 

Jäsen on velvollinen käyttämään Mediakunnan sisäistä jäsenpalvelujärjestelmää työkeikoista ilmoittamiseen. Jäsen on velvollinen hoitamaan kaiken asioinnin järjestelmän kautta, eikä osuuskunta ota vastaan esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse ilmoitettuja asioita.

 

Mediakunta noudattaa työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia. Jäsen on ennakolta velvollinen tekemään selkoa työn sisällöstä. Jäsen vastaa siitä, että hän antaa totuudenmukaiset tiedot osuuskunnalle.

 

Mediakunnan jäsenellä ei ole työsuhteessa työsopimuslain kilpailukieltoa. Jäsen voi siis työllistyä myös muiden työnantajien lukuun tai toimia itsenäisenä yrittäjänä.

Kuinka Mediakunnasta erotaan?

Jäsen voi erota osuuskunnasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti osuuskunnan hallitukselle. Erota voi aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua jäsenyyden alkamisesta. Jäsen on myös velvollinen ilmoittamaan Mediakunnalle, mikäli hän on eronnut Journalistiliiton jäsenyydestä.