Toiminnanjohtajalle valittiin sijainen äitiysloman ajaksi

Toiminnanjohtajalle valittiin sijainen äitiysloman ajaksi

Saimme lokakuussa kuulla iloisia perheuutisia, kun Mediakunnan toiminnanjohtaja Hanna Kokkonen ilmoitti odottavansa ensimmäistä lastaan. Hallitus on valinnut hänen äitiyslomansa sijaiseksi FM Johanna Sillanpään.

Sillanpää on toiminut aiemmin esimerkiksi Suomen PENin toiminnanjohtajana ja viimeksi Kirjallisuuden vientikeskus FILIn tiedottajana. Hän on aloittanut Mediakunnan toiminnanjohtajan sijaisena viime viikolla.

Mediakunta ei ole Sillanpäälle mikään vieras juttu, sillä hän haki toiminnanjohtajan pestiä jo toista kertaa. Hän on seurannut osuuskunnan kehitystä vuosien varrella. “Huomasin, että ammattiliitto on tehnyt jotain käytännönläheistä ja lähtenyt ratkomaan freelancereiden ongelmia”, hän kertoo ensimmäisiä mielikuviaan Mediakunnasta. “Hienoa päästä nyt itse työskentelemään jäsenten hyväksi ja auttamaan heitä työllistymään.”

Viestinnän ja media-alan työkokemuksen vuoksi hän ymmärtää freelanceria, joka alalle tullessaan miettii pitäisikö perustaa oma toiminimi vai käyttää jotain muuta palvelua. Sillanpäällä on kokemusta yhteistyöstä kustannustoimittajien ja kääntäjien parissa. “Tunnen hyvin haasteita, joita itsensätyöllistäjillä on. Heillä on kova ammattitaito, mutta töitä on vähän ja vakituisia työpaikkoja ei ole”, hän tietää.

Hän on nähnyt, että kilpailu ja työnantajan odotukset ovat kovat. “Työn tekemiseen annetaan yhä vähemmän aikaa. Liitot ovat ratkaisevassa asemassa työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa, silloinkin, kun kyse on freelancereista. Monilla freelancereilla ei ole työehtosopimuksen turvaa, mutta kannustan aina työsopimuksen tekoon. Journalistiliiton jäsenyys ja tuki on mediakuntalaisten etu.”

Myös Sillanpään oma ura on ollut niin monessa pätkässä, että hänen on helppo ymmärtää mediakuntalaisia. Työnantajan rooli on Sillanpäälle mieleinen ja hän suhtautuu intohimoisesti viestintään. Unelmiakin hänellä on Mediakunnan näkyvyyden lisäämiseksi. “Toivoisin keskustelua freelancereiden tilanteesta ja tietoisuuden lisäämistä siitä, että olemme työsuhteessa Mediakuntaan.”

Sillanpää pitää hyvänä merkkinä sitä, että Mediakuntaan liittyy koko ajan uusia jäseniä. “On mukava tulla tässä vaiheessa mukaan, kun on hyvä pohja alla ja paljon asioita saatu aikaiseksi”, hän sanoo. Innostuin hallituksen kokouksessa nettisivujen ja somen kehittämisestä ja keväälle suunnitelluista mahdollisista koulutuksista”, hän paljastaa.

Toiminnanjohtajan sijaisena hän kertoo valttinaan olevan kokonaisuuksien hahmottamiskyvyn. “Olen hyvä ajanhallinnassa, mutta osaan myös tarvittaessa sanoa ei”, hän kertoo topakasti. Nykyinen toiminnanjohtaja on perehdyttänyt Sillanpäätä tehtävään.

Freelancertoimittajat ovat Sillanpään mielestä monialainen ryhmä, joista moni on nykyään erikoistunut useampaan aiheeseen. “Hyvä freelancertoimittaja on oman työnsä paras asiantuntija, ja hänen pitää osata paketoida osaamisensa ja ajankäyttönsä niin, että asiakas ymmärtää mitä ostaa. Se vaatii jo yrittäjän ominaisuuksia”, Sillanpää miettii.

Sillanpää on luonteeltaan rauhallinen ja helposti lähestyttävä. Jäsenille hänellä on selkeä viesti: Toivon, että jos joku asia mietityttää, otatte rohkeasti yhteyttä, hän viestittää. “Haluan kuunnella jäsenten toiveita tarkalla korvalla. Osaamisen näkyvyyden lisääminen ja uusien asiakkaiden löytäminen on tärkeää.”

“En ole urasuunnittelija, vaan menen sinne minne sydän vie”, hän kertoo. “Sen tiedän, että muiden ja varsinkin luovien ihmisten tukeminen tuntuu hyvältä. Näen helposti toisista ihmisistä sen, missä he ovat parhaita. Pidän myös kirjoittamisesta, vaikka en ammatikseni olekaan sitä tehnyt”, hän hymyilee.