Liity jäseneksi

TERVETULOA JÄSENEKSI!

Mediakunta on journalistien, media-alan ja viestinnän ammattilaisten työosuuskunta. Tunnemme alan ja tarjoamme sinulle sekä Journalistiliiton että kollegoiden tuen. 

 

Mediakunta työnantajana

 

Mediakunnan jäsenenä olet palkansaaja, et yrittäjä. Huolehdimme työnantajan velvoitteista, valvomme työtä ja työaikaa, noudatamme työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia.

 

Olemme alamme ammatillinen työyhteisö ja jäsenemme ovat työsopimussuhteessa Mediakuntaan. Hoidamme laskutuksen ja muut työnteon velvoitteet. Emme tavoittele voittoa, vaan kaikki toimintaan sisältyvät maksut sekä mahdollinen, vuosittainen voitto käytetään suoraan jäsentemme hyväksi.

 

Liittyminen ja kustannukset

 

Liittyessäsi Mediakuntaan ja sen jäsenenä toimiessasi sinun on oltava Suomen Journalistiliiton jäsen. Mikäli et kuulu vielä Journalistiliittoon, liity ensin jäseneksi tästä. Täyttämällä oheisen lomakkeen ja liittyessäsi Mediakuntaan maksat ensin osuuspääoman (1 euro) ja liittymismaksun (99 euroa). Samalla hyväksyt myös osuuskunnan säännöt ja jäsensopimuksen. Suoritettuasi maksun verkkopankissasi, saat tunnukset Mediakunnan sisäiseen jäsenpalveluun suoraan sähköpostiisi ja voit aloittaa palveluidemme käytön välittömästi.

 

Osuuskunta on yritys ja hoidamme yhteistä talouttamme (toiminta- ja hallintokulut) hallintokorvausten turvin. Tämän lisäksi jäsenille ei kerry muita maksettavia kuluja. Mitä enemmän teet töitä Mediakunnassa, sitä pienempi on hallintokorvauksesi. Kerran saavuttamasi hallintokorvaustaso pysyy, kunnes saavutat seuraavan, edullisemman tason. Osuuskunnan jäsenkokous vahvistaa hallintokorvauksen määräytymisperusteet. Jäsenenä voit siis vaikuttaa osuuskunnan asioihin. Mahdollisen voiton käyttöä ohjaavat mm. jäsenkyselyt.

 

Lisätietoja Mediakunnan toiminnasta ja kustannuksista saat oheisesta esitteestä ja ottamalla meihin yhteyttä. Lue myös alta vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

 

 

Tutustu myös:

Liity Mediakunnan jäseneksi

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko Mediakunta maksaa?

Mediakunnan liittymismaksu on 99 euroa. Lisäksi liittyjä maksaa 1 euron osuuspääomamaksun. Osuuskunnasta erotessa jäsenelle palautetaan osuuspääoma (1 euro), liittymismaksua ei palauteta. 

Mediakunta perii jokaisesta laskutuksesta hallintokorvauksen. Hallintokorvauksen suuruus riippuu Mediakunnassa tienattujen tulojen määrästä. Hallintokorvaukset käytetään osuuskunnan hallinto- ja palvelukulujen kattamiseen. Mediakunta ei tavoittele voittoa, vaan kaikki toimintaan sisältyvät maksut käytetään suoraan osuuskunnan jäsenten hyväksi. Mahdollinen ylijäämää voidaan palauttaa vuosittain jäsenille heidän tulonsa suhteessa.

 

Huomaathan, että et saa koko asiakkaalta laskutettavaa summaa itsellesi, koska työosuuskunnassa toimiessasi siitä maksetaan myös työntekijän pidätykset, mahdollinen arvonlisävero ja lakisääteiset työnantajamaksut. Kysy lisätietoja Mediakunnalta.

Onko työ työsuhteista?

Työtä tehdään työsuhteisena Mediakunnan lukuun. Verohallituksen palkkaa- vai työkorvausta ohjeen mukaan osuuskunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista.

Miten teen laskuun liittyvät verovähennykset?

Laskuun liittyvät tulonhankkimiskulut ilmoitetaan laskun tekemisen yhteydessä. Kulut maksetaan kulukorvauksina työntekijälle. Isommat kalustot ja koneet suositellaan vähennettäväksi omassa tuloverotuksessa (lue Verottajan ohje Tulonhankkimiskulut ansiotuloista).

 

Mediakunnan hallitus päättää työvälineiden hankinnasta. Mikäli jäsen hankkii Mediakunnalle laitteistoa tai kalustoa, jäsen on velvollinen toimittamaan alkuperäiset kuitit Mediakunnalle sen määräämällä tavalla. Hankkiessaan kalustoa jäsen tiedostaa sen, että kalusto on Mediakunnan omaisuutta. 

 

Konkurssi- tai yrityssaneeneraustilanteessa ja osuuskunnan purkautuessa kalusto kuuluu yhtiön omaisuuteen, jolloin se on palautettava osuuskunnan haltuun. Kaluston hankinnasta ohjeistetaan tarkemmin jäsenille intranetissä.

Mitä hyötyä Mediakunnan jäsenyydestä on?

Mediakunta on aito työosuuskunta, joka tukee jäsentensä taloudenpitoa ja työllistymistä. Olemme voittoa tavoittelematon, journalismiin ja viestintään keskittyneiden freelancereiden yhteisö. Ideana on yhdessä tekeminen ja se, että freelanceriudesta voi olla ylpeä.

 

Mediakunta helpottaa monen freelancerin asemaa siten, että heille itselleen ei tule yrittäjävelvollisuuksia. Mediakunta työllistää jäsenet keikkojen ajaksi työsuhteeseen. Laskutamme asiakkaalle tehdyn työn ja pidätämme työntekijän palkasta lakisääteiset työnantajavelvoitteet. Hoidamme laskutuksen ja byrokratian puolestasi. Mediakunta ei tavoittele voittoa, vaan kaikki toimintaan sisältyvät maksut käytetään suoraan sen jäsenten hyväksi. Yhdessä toimiminen luo myös säästöjä.

 

Osuuskunta on jäsentensä summa. Tarjoamme jäsenillemme verkostoitumismahdollisuuksia, edunvalvontaa ja koulutusta. Tunnemme media-alan asiat ja tarjoamme jäsenelle sekä Journalistiliiton että kollegoiden tuen.

 

Mediakuntaan liityttäessä ja sen jäsenenä toimittaessa on oltava Suomen Journalistiliiton jäsen. Osuuskuntaan kuuluminen parantaa keikkatyön tekijän asemaa työmarkkinoilla. Voimme auttaa jäseniämme esimerkiksi riittävän palkkiotason määrittelyssä.

Mitä palveluita Mediakunta tarjoaa jäsenilleen?

Mediakunta mahdollistaa työsuhteisen työskentelyn media-alalla. Neuvomme työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä, avustamme sopimusneuvotteluissa ja sopivan palkkiotason löytämisessä. Huolehdimme laskutuksesta, palkanlaskennasta, kirjanpidosta ja perinnästä puolestasi. Vakuutamme työntekijämme työtapaturmien ja työmatkojen osalta.

 

Jäseneksi liittyessä saat käyttöösi jäsenpalvelujärjestelmämme eli intran, jonka kautta hoituu pääasiallinen Mediakunnan sisäinen viestintä. Halutessasi saat oman profiilin Mediakunnan Tekijät-sivuille (linkki). Jäsenillä on oma suljettu sosiaalisen median yhteisö. 

 

Mediakunnan jäsenenä sinulla on mahdollisuus verkostoitua kollegoitten kanssa, saada oman alan työtarjouksia tai etsiä esimerkiksi työparia. Osuuskunnan jäsenenä sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa osuuskunnan toiminnan kehittämiseen. 

Syntyykö Mediakunnalle työskentelystä oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan, jos jään työttömäksi?

Verohallituksen palkkaa- vai työkorvausta ohjeen mukaan osuuskunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista. Mediakunnalle työskennellessäsi et ole yrittäjä.

Mediakunta ei voi luvata oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan, koska päivärahasta päättävät työttömyyskassa ja työ- ja elinkeinotoimisto kumpikin erikseen. Jäsenen on itse selvitettävä työttömyysasemansa viranomaisilta. Työttömyysturva riippuu viranomaisten, työttömyyskassojen ja Kelan tulkintakäytännöistä.

Onko minun taloudellisesti järkevää kuulua osuuskuntaan?

Mediakunnan jäseneksi voivat liittyä Suomen Journalistiliiton jäsenet. Osuuskunta on ensisijassa tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat keskittyä ydintoimintaansa eli journalismiin ja viestintään.

 

Taloudellisesti voi olla järkevämpää toimia toiminimiyrittäjänä, mikäli haluat ottaa selvää vähennyksistä sekä hoitaa viranomaisvelvoitteet itsenäisesti.

 

Mikäli haluat keskittyä ydintoimintaan ja arvostat sitä, että työ on työsuhteista, voi olla taloudellisesti järkevämpää työskennellä osuuskunnassa.

 

Jos pohdit yrittäjyyttä, osuuskunta voi olla hyvä alusta kokeilla yritysideaasi. Osuuskunnassa voit oppia myös työn hinnoittelua ja nähdä, kuinka palkka rakentuu. Mediakunnalla ei ole kilpailukieltoa, joten jäsenyys ei estä esimerkiksi sivutoimista yrittäjyyttä tai työskentelyä Mediakunnan ulkopuolella.

Välittääkö osuuskunta töitä?

Mediakunta markkinoi verkkosivuillaan jäsentensä työpanosta ja pyrkii etsimään työtä Mediakunnan jäsenilleen. Osuuskunta välittää työtarjouksia jäsenilleen ja asiantuntemusta asiakkaille. 

 

Olemme media-alaan keskittynyt aito työosuuskunta. Toimialamme on journalismi ja viestintä. Tarjoamme ammattitaitoiset tekijät kaikkiin media-alan tehtäviin. Joukostamme löydät esimerkiksi journalismin ja viestinnän asiantuntijat sekä kustannustoimittajat, graafikot, valokuvaajat ja kääntäjät.

Voiko jäsenpalvelujärjestelmän kautta laskuttaa asiakkaista sähköisesti?

Kyllä. Verkko- tai sähköpostilaskun lähettäminen Mediakunnan intran kautta on mahdollista.

Laskuja voidaan lähettää

– kirjeenä

– sähköpostin liitteenä

– verkkolaskuna.

Saat tunnukset sisäiseen jäsenpalveluumme sähköpostiisi liittymisen jälkeen ja voit aloittaa palvelujemme käytön välittömästi. Liity jäseneksi jo tänään: liity jäseneksi.

Kuinka nopeasti saan palkan tililleni?

Maksamme palkat kahdesti kuussa, kuun puolivälissä ja kuun viimeisenä arkipäivänä. Mikäli haluat palkkasi kuukauden puolivälissä, sitä tulee pyytää järjestelmämme kautta viimeistään 5 arkipäivää aikaisemmin (eli esimerkiksi torstaina 8. kesäkuuta, kun maksupäivä on torstai 15. päivä kesäkuuta).

Miksi Mediakunta perustettiin?

Mediakunta perustettiin Suomen Journalistiliiton aloitteesta ja osuuskunnan toiminta käynnistyi maanantaina 9.1.2017. Perustamisen taustalla vaikutti halu auttaa media-alan keikkatyötä tekeviä jäseniä työllistymään ja tekemään työsuhteista työtä. Osuuskuntaan kuuluminen parantaa keikkatyöntekijän asemaa työmarkkinoilla.

 

Mediakunta on kasvanut 260 osuusomistajan yritykseksi, jonka liiketoiminta ylitti vuonna 2020 1,6 miljoonaa euroa.

Tarjoaako Mediakunta työtiloja?

Tällä hetkellä ei tarjoa.

Voinko kuulua Mediakuntaan jos en kuulu Journalistiliittoon?

Osuuskunnan jäseneksi hyväksytään ainoastaan Suomen Journalistiliiton jäseniä.

 

Jäsen on velvollinen ilmoittamaan Mediakunnalle, mikäli hän on eronnut Journalistiliiton jäsenyydestä. Mediakunta erottaa jäsenen osuuskunnasta, jos jäsenyys Journalistiliitossa päättyy tai jos SJL:n jäsenmaksut jäävät maksamatta.

Miksi liittyisin Mediakuntaan?

Mediakunta on Suomen suurin journalismiin ja viestintään erikoistunut osuuskunta. Mediakunnan kantava ajatus on ylpeys omasta ammattitaidosta. Mediakunnassa takanasi on oman alan asiantuntemusta ja osaamista, johon voit nojata työelämän monissa kysymyksissä ja haasteissa. Autamme sopimusneuvotteluissa tai sopivan palkkiotason määrittelyssä. Osuuskunta tarjoaa myös mahdollisuuden verkostoitua oman alan kollegoiden kanssa ja hakea esimerkiksi työparia.

 

Mediakunnalle tarjottavat työt ovat juuri oman alan töitä. Työtä tehdään työsuhteessa. Mediakuntaan eli jäseneksi liittymällä vältyt yrittäjävelvollisuuksilta. Työosuuskunnassa voit siis keskittyä työsi tekemiseen ja jättää laskutuksen ja työnantajan velvoitteet hallinnolle.

Saanko arvonlisäverohuojennuksen, entä yrittäjävähennyksen?

Arvonlisäverohuojennus ja yrittäjävähennys koskevat ainoastaan toiminimiyrittäjiä. Verohallinnon tulkinnan Mediakunnan kautta olet työsuhteessa palkansaajana, joten et saa näitä verovähennyksiä hyödyksesi.

Voinko saada starttirahaa?

Mediakunnan kautta tehtävä työ on työsuhteista. Tällaiseen toimintaan ei voi saada starttirahaa.

Miten äitiys- tai sairauspäiväraha määräytyy?

Äitiys- ja sairauspäiväraha määräytyy saadun palkan mukaisesti, samalla tavalla kuin työsuhteisessa työssä. Lisätietoja Kansaneläkelaitoksen verkkosivuilta.

Mitkä ovat vastuuni Mediakunnan jäsenenä?

Jäsen sitoutuu antamaan Mediakunnalle toimintaan liittyvät tiedot rehellisesti ja viipymättä. Jäsenellä on tietojenantovelvollisuus Mediakunnalle kysyttäessä toimeksiantoon ja työsuhteeseen liittyvistä asioista.

 

Jäsen on velvollinen käyttämään Mediakunnan sisäistä jäsenpalvelujärjestelmää työkeikoista ilmoittamiseen. Jäsen on velvollinen hoitamaan kaiken asioinnin järjestelmän kautta, eikä osuuskunta ota vastaan esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostitse ilmoitettuja asioita.

 

Mediakunta noudattaa työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia. Jäsen on ennakolta velvollinen tekemään selkoa työn sisällöstä. Jäsen vastaa siitä, että hän antaa osuuskunnalle totuudenmukaiset tiedot esimerkiksi työnteon päivämääristä ja työtunneista. Tutustu myös osuuskunnan sääntöihin ja jäsensopimukseen.

Kuinka Mediakunnasta erotaan?

Jäsen voi erota osuuskunnasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti osuuskunnan hallitukselle. Erota voi aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua jäsenyyden alkamisesta.

 

Jäsen on myös velvollinen ilmoittamaan Mediakunnalle, mikäli hän on eronnut Journalistiliiton jäsenyydestä.