Työeläkeyhtiöiden YEL-päätös ei vaikuta Mediakuntaan

Työeläkeyhtiöiden YEL-päätös ei vaikuta Mediakuntaan

Työeläkeyhtiöiden päätös siirtää laskutuspalvelun käyttäjät YEL-vakuutuksen piiriin ei koske Journalistiliiton Mediakuntaa, sillä Mediakunta ei ole laskutuspalvelu vaan muitakin palveluita jäsenilleen tarjoava työosuuskunta. Mediakunta pidättää maksamastaan palkasta jatkossakin työeläkemaksun (TyEL), ei yrittäjän eläkevakuutusmaksua (YEL).

Aihe on herättänyt kysymyksiä eräiden laskutuspalveluyritysten ilmoitettua huhtikuun lopulla, että niiden kautta laskuttavat keikkatyöläiset siirtyvät 1.5.2017 yrittäjän eläkelain eli YEL-vakuuttamisen piiriin. Tätä ennen laskutuspalveluiden käyttäjien tuloista on maksettu työeläkettä kerryttänyttä TyEL-maksua. Muutoksen taustalla on työeläkeyhtiöiden päätös.

YEL-vakuutus on pakollinen yrittäjille, joiden työtulo on vähintään 7645,25 euroa vuodessa. TyEL-vakuutus puolestaan on työsuhteisten palkasta perittävä eläkevakuutusmaksu. Maksun määräytyminen riippuu siitä, tulkitaanko työ yrittäjänä tehdyksi vai työsuhteiseksi. Työsuhteisen työn ja yrittäjyyden eroista kertoo esimerkiksi huhtikuussa 2017 julkaistu Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas.

Tutustu tarkemmin Mediakunnan toimintaan ja palveluihin.

Tiedote on julkaistu alunperin 26.04.2017 Suomen Journalistiliiton sivuilla.